Граѓанска Опција за Македонија

Граѓанска Опција за Македонија

ГРОМ бара од Владата да се обезбедат додатоци на здравствените работници во висина на паушалите на СЈО

Граѓанската опција за Македонија-ГРОМ смета дека уредбата на владата со која се даде приоритет на финансирањето на СЈО, јасно стави на знаење дека некогашните специјални обвинители и истражители се приоритет пред здравствените работници и здравјето на граѓаните.

Од вкупниот број заразени со вирусот COVID-19 здравствени работници се 9,5% . Ова јасно укажува на опасноста од зараза која е и животно загрозувачка.

ГРОМ предлага:

Владата да донесе уредба со која здравствените работници ќе добијат надоместок за опасност при работа исто онолку колку што земаа паричен надоместок специјалните обвинители и останатиот персонал во СЈО за доверливост и опасност при работа. Надоместокот за опасност при работа да биде согласно степенот на загрозеност на секој медицински работник.

Со ова владата ќе покаже дека дава целосна подршка на медицинскиот персонал и докторите за нивниот труд во услови во вонредна состојба, а како последица на пандемијата од коронавирусот, соодветно ги вреднува.

Споделете го линкот на социјалните мрежи
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin