Граѓанска Опција за Македонија

Граѓанска Опција за Македонија

ГРОМ ПОВИКУВА НА СМИРЕНОСТ И РАЗУМ: Не е време за популизам и собирање политички поени

СООПШТЕНИЕ ДО ЈАВНОСТА

Почитувани граѓани,

Граѓанската опција за Македонија – ГРОМ ги повикува сите политички фактори во Република Македонија вклучувајќи ја и владата на смиреност и разум.

Ова не е време за општ политички натпревар во кој ќе се натпреваруваме по тоа кој каква прес конференција ќе одржи, ниту е време за популизам, ексцентризам и радикализам. Ова е време во кое што треба да дојдат до израз оние кои што знаат да водат држава, кои што се подготвени да влечат мудри потези и оние кои на сите проблеми ќе гледаат со смиреност и рационалност.

ГРОМ е против радикалните мерки што ги предлага СДСМ за воведување на минимална плата за целата државна администрација, сите избрани и именувани лица, обвинители, судии, директори на јавни претпријатија и градоначалници.

ГРОМ е исто така против укинувањето на финансирањето на било кој кобуџетски корисник вклучувајќи ги и политичките партии затоа што секој буџетски корисник ги има планирано предвидените средства што му се наменети.

Но исто така ГРОМ е против било кој да оди на работа и да работи без пари односно „пробоно“.

Затоа неопходно е да се издигнеме над ситуацијата, да се однесуваме рационално, да дадеме подршка на институциите кој „какви такви, наши се“.

Почитувани граѓани, оваа состојба може да потрае и затоа е неопходно секој политички субјект, секој граѓанин а особено владините органи да се издигнат над ситуацијата и да се однесуваат разумно.

Затоа предлагаме разумно намалување на платите на пратениците, на избраните и именованите лица од 50 %, на админстрацијата за 20-30%, се во интерес на одржливоста на буџетот, но никако тоа да оди до еден минимум кој што ќе значи и загрозување на егзистенцијата на повеќе од 120.000 граѓани во оваа држава .
Секако, предлагаме намалување на приходите на политичките партии како и на други буџетски корисници освен на здравството, полицијата и војската, но никако целосно укинување на приходите.

Товарот на оваа здравствена и економска криза треба да биде избалансиран и праведен, да се почитува принципот на солидарност но во исто време да се има во предвид дека оваа криза ќе трае повеќе месеци, а секој граѓанин, политички субјект, владата, невладиниот сектор треба да си дадат свој придонес за полесно надминување на оваа тешка состојба.

Споделете го линкот на социјалните мрежи
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin