Граѓанска Опција за Македонија

Граѓанска Опција за Македонија

ПРЕС -КОНФЕРЕНЦИЈА: Дали СДСМ се откажува од антифашизмот?!

24.06.2017 година

„Мистеријата на господинот Зоран Заев еуфемистички наречена договор за добрососедство со Бугарија се уште предизвикува дилеми и страв во јавноста “- ова денес од партиското седиште на Граѓанската опција за Македонија го изјави претседателот на градската организација на партијата Александар Трајановски. Понатаму Трајановски упати неколку одговори на клучни прашања.

– Дали со заедничкото чествување на историските моменти и „историското приближување ” новата влада отворено се откажува од антифашизмот наспроти фашистичката коалиција во која беше нашиот источен сосед за време на втората светска војна, а со тоа и од АСНОМ!? Дали Бугарија барем во некој чекор ќе ги следи постапките од Германија кога отворено ги призна своите злодела за време на фашизмот и дел од нив ќе искомпензира за повторно да се воспостават добрососедските односи и пријателски односи со нејзините соседи, но и со цела Европа!?

Патем, продолжи Трајановски, АСНОМ е најсветлиот датум од поновата македонска историја и негирањето на фашизмот е и негово негирање и бришење од историјата на македонскиот народ.

– Да потсетиме дека дури и во социјализмот кој до денеска се смета за едноумие и режим,македонскиот народ можеше отворено да го поставува прашањето за македонското малцинство во Бугарија.

ГРОМ смета дека со ваквите т.н дипломатски потези на Македонија дефинитивно го затвораме овој проблем и на срамен начин се откажуваме од дел од својот народ, нивните интереси и борбата за нивниот идентитет во изминатиот век, категоричен беше Трајановски.

Конечно со пишувањето на „Заедничката историја” дали Владата мисли да ги пензионира сите наши академици, историчари и на учебниците ќе им сервира учебници кои сега ќе ги пишуваат бугарските историчари според нивното толкување и ставови!?

СДСМ и Заев ја носат историската одговорност да одговорат на овие прашања и како мислат ова национално предавство да го „протне“ во матен договор и на мала врата без консензус и знаење на македонскиот народ, го заврши своето излагање пред медиумите претседателот на градската организација на ГРОМ Александар Трајановски.

Споделете го линкот на социјалните мрежи
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin