Граѓанска Опција за Македонија

Граѓанска Опција за Македонија

СЕДНИЦА НА ЦЕНТРАЛЕН ОДБОР: Предизборна коалиција и учество на изборите

GROM11.05.2016 година

Централниот одбор на Граѓанската опција за Македонија акламативно го  одобри и го  поддржа предлогот на Извршниот одбор и на лидерот на ГРОМ Стевчо Јакимовски ГРОМ да настапи на претстојните парламентарни избори на 5 јуни со предизборна коалиција со владејачката партија ВМРО-ДПМНЕ.

На предизборната коалициска листа ГРОМ ќе учествува со четири свои кандидати за пратеници и тоа: Чедомир Саздовски кој доаѓа од Општинската организација ГРОМ – Кисела Вода во Изборната единица 1, Бети Тасевска од О.О ГРОМ- Штип во  Изборната единица 3, Панчо Минов од О.О ГРОМ-Кавадарци во Изборната единица 4, и Милка Ѓурковиќ од О.О ГРОМ- Гостивар во Изборната единица 6.

Ова беше констатирано на дванаесеттата седница на Централниот одбор на Граѓанската опција за Македонија која вечерва се одржа во Хотелот „Континентал во Скопје и на која присуствуваа претставници од сите општински организации на партијата.

Во својата елаборација пред членовите на Централниот одбор, претседателот на ГРОМ Стевчо Јакимовски, ја образложи детално актуелната политичка состојба во Република Македонија. Меѓудругото, истакна дека ГРОМ како партија, секогаш се залагала за учество на избори и за институционално решавање на проблемите, а не преку бојкот и креирање на хаос во државата, со што се поткопуваат нејзините институции и се загрозува нејзината безбедност.

Претседателот Јакимовски, потенцираше дека ГРОМ во изминатите две години, се позиционираше како респектабилен партнер на политичката сцена во Македонија, изнесувајќи ги аргументирано на прес конференции своите ставови во јавноста за актуелните политички збиднувања.

Во „очи ‘’ на поднесувањето на кандидатските листи за избор на пратеници на изборите на 5. јуни, лидерот на ГРОМ му предложи на Централниот одбор, предизборно коалициско учество на претстојните избори со заедничка изборна листа со ВМРО-ДПМНЕ и останатите коалициски партнери. Овој предлог, тој го образложи со континуираната политика на ГРОМ во изминатиот период за поддршка на владејачката коалиција, и како логичен след на настаните, продлабочување на политичката соработка со оваа коалиција.

На крајот од оваа седница, се донесе заклучок дека ГРОМ како политичка партија и во наредниот период ќе работи на свое зацврстување и окрупнување на македонската политичка сцена, со што би се позиционирала како битен фактор во политичкиот живот на Република Македонија.

 

Споделете го линкот на социјалните мрежи
Share on facebook
Facebook
Share on google
Google
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
Linkedin