Прва работилница по англиски јазик организирана од Форумот на жени на ГРОМ

03.02.2017 година

Во организација на Форумот на жени на ГРОМ беше одржана првата работилница за англиски јазик „Зачекори во секојдневието на англискиот јазик”. Работилницата беше стручно реализирана од проф. Татјана Талевска. На работилницата учествуваа жени од различни старосни, образовни и социјални групи од Форумите на Карпош, Кисела Вода и Гази Баба, кои сакаа да го прошират своето познавање на англискиот јазик. повеќе

ЖЕНИТЕ ВО ПОЛИТИКАТА – ПРИДОНЕС ЗА РАМНОПРАВНОСТА КАКО ТЕМЕЛНА ВРЕДНОСТ

ГОВОР НА ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ГРОМ СТЕВЧО ЈАКИМОВСКИ НА ОСНОВАЧКОТО СОБРАНИЕ НА ФОРУМОТ НА ЖЕНИ НА ГРАЃАНСКАТА ОПЦИЈА ЗА МАКЕДОНИЈА повеќе

Добрила Андоновска – Прва претседателка на Форумот на жени на ГРОМ

15.01.2017 година

Во  хотелот ,, Александар Палас“, денеска се одржа основачкото собрание на Форумот на жени на Граѓанската опција за Македонија. Седумстотини триесет и осум делегати едногласно ја избраа  доктор Добрила Андоновска за прва претседателка на ФОЖ ГРОМ.  повеќе

ФОТО: Основачко собрание на ФОЖ ГРОМ

повеќе

ТРИБИНА: НАСИЛСТВО ВРЗ ЖЕНИТЕ И СЕМЕЈНОТО НАСИЛСТВО

15073310_1841757579393476_5145034684160026796_nФорумот на жени ГРОМ – Карпош се придружи кон активностите на глобално ниво за одбележување на 25 Ноември – Меѓународниот ден за борба против насилство врз жените и семејното насилство. По тој повод на 11 Ноември се одржа трибина ,,Насилство врз жените и семејно насилство”, на која со свое стручно излагање настапи Тања Пантелиќ Гишев, дипломиран социјален работник. повеќе

ТРИБИНА ПО ПОВОД СВЕТСКИОТ ДЕН НА ХРАНАТА

14680670_1826207627615138_3782047143589811312_nПо повод Светскиот ден на храната 16 Октомври, во организација на Форумот на жени ГРОМ – Карпош се одржа трибина „ПРАВОТО НА ПОТРОШУВАЧИТЕ ВО РЕЛАЦИЈА СО ИЗБОРОТ НА ХРАНА“ На трибината со стручна презентација се претстави М-р. Ирена Калајџиевска Милевска, која е долгогодишен истакнат работник во областа на здравата и безбедна храна и нутриционизмот. Овој ден Обединетите нации го воспостиле како интернационален ден на храната бидејќи на 16 октомври 1945 година е основана организацијата на Обединетите нации за храна и агрокултура.

повеќе

ФОЖ ГРОМ – КАРПОШ ЗА ДЕЦАТА СО ДАУНОВ СИНДРОМ

14670850_1823548117881089_4925410206248969458_n10.10.2016 година

Форумот на жени ГРОМ – Карпош на 9 октомври беше дел од хуманитарно – продажниот хепенинг “Да го подржиме Ники да ги прави своите маски”. повеќе

ХУМАНИТАРЕН ЕСЕНСКИ КРОС НА ФОРУМОТ НА ЖЕНИ НА ГРОМ

14479618_1820158084886759_5485268920098786298_n02.10.2016 година

Во организација на Форумот на жени на ГРОМ – Карпош, на недела, 2 октомври 2016 год., се одржа ХУМАНИТАРЕН ЕСЕНСКИ КРОС, за поддршка на настарадните жители од поплавените региони. На хуманитарниот крос со свое учество се придружија и форумите на жени на ГРОМ на Кисела Вода и на Сарај. повеќе

„ХУМАНИТАРЕН ЕСЕНСКИ КРОС“ НА ФОРУМОТ НА ЖЕНИ НА ГРОМ

GROM26.08.2016 година

Форумот на жени на ГРОМ во рамки на своите планирани активности имаше најава за организација на Есенски крос. Поради елементарната непогода и катастрофалната поплава која го погоди главниот град Скопје,  и која однесе десетици животи и остави илјадници граѓани без покрив над главата, Форумот на жени на ГРОМ, по иницијатива и организација на Форумот на жени ГРОМ – Карпош, планираниот крос го преименува во „ХУМАНИТАРЕН ЕСЕНСКИ  КРОС НА ФОРУМОТ НА  ЖЕНИ НА ГРОМ“.

На „ХУМАНИТАРНИОТ ЕСЕНСКИ КРОС“ ќе учествуваат Форумите на жени од скопските Општински Организации на ГРОМ. Се очекува дека интерес за учество на кросот ќе постои и кај Форумите на жени на ГРОМ од останатите Општински Организации. Стручниот дел од овој настан е во организација на Мирјана Ташковска.

Овој настан би се одржал на 1-2 Октомври 2016, место на одржување – Кеј на реката Вардар – амфитеатар, а почетокот на кросот е планиран во 9.30 часот. Натпреварот ќе се одржи во трчање и брзо одење (ќе се трча во една насока). Натпреварот ќе се состои од:

  • Трка до 29 год. на 400 метра
  • Трка од 29 до 45 год. на 300 метра
  • Трка за над 45 год. на 250 метра
  • Натпревар во брзо одење, за жени постари од 50 год., на 250 метра

Ќе бидат доделени медаљи и дипломи.

За време на кросот ќе биде поставена кутија за донации (брендирана со логото на ГРОМ). Собраните сретства ќе бидат донирани  на  настраданите  граѓани  од  поплавените  населени  места.

ЖЕНИТЕ НА ГРОМ ВО ПОСЕТА НА СВ. НАУМ

13516338_1776373785931856_4209888947413175574_n27.06.2016 година

Форумот на жени на Граѓанската опција за Македонија, на 26 јуни реализираше уште една активност, посета на Св. Наум и Охрид. Активноста беше реализирана како дел од програмата на форумот на жени на ГРОМ, со цел да се запознаат културните наследства на Република Македонија. повеќе

Страница 3 од 512345